Alija Izbliza - Medijska karta

Odgovor na drske napade i laži Milorada Dodika: Bosna čeka srpskog Willyja Brandta

Objavljeno 11.04.2012.
www.dnevniavaz.ba

Da se Dodik poklonio žrtvama, svi bi zaboravili laži koje je izgovorio protiv svoje zemlje

Brandt 1970. godine kleknuo u Varšavi i tako odao priznanje sjenima Jevreja ubijenih iz varšavskog geta

Napadi Milorada Dodika na Aliju Izetbegovića su nepošteni, jer se predsjednik ne može braniti. Spominjanje Izetbegovićeve “Islamske deklaracije” kao argumenta za navodni terorizam je glupo i bezvrijedno, jer da je Dodik pročitao “Islamsku deklaraciju”, znao bi da je to jedna humana antiteroristička knjiga, zapravo traktat slobodi.

Smeta mu Srebrenica

Nadalje, povezivanje Alije Izetbegovića s neprijateljskim vojskama, ne samo da je uvredljivo nego je krajnje prljavo. Ma koliko bio u prijeporu s komunističkom vlašću, Izetbegović je služio u Jugoslavenskoj armiji. O Titu je imao pozitivno mišljenje. Ustaški pokret, kao fašistički, je prezirao.

Zapravo, iz reakcije Milorada Dodika moguće je prepoznati plan određenih snaga u Srbiji koje žele raspad Bosne i Hercegovine i pripajanje teritorija jedne suverene države iz kojeg su silom istjerali Bošnjake i Hrvate drugoj državi. On to čak egzaktno i kaže, da želi raspad BiH. Samo, to je neizvodljvo s Bosnom i Hercegovinom, koja je pet stotina godina živjela u Otomanskoj imperiji kao ejalet i bila poznata u Austro-Ugarskoj monarhiji kao “corpus separatum”.

Do posljednjeg trenutka se zalagao za opstanak Jugoslavije, za razliku od Miloševića, koji se kao “zalagao”, a, ustvari, ju je razbijao. Govorio je da za rat treba dvoje, ali nemojte misliti da Izetbegović nije vidio šta se sprema Bosni. On je pokušavao spasiti mir. Bosna i Hercegovina je vijekovima trn u oku i Beogradu i Zagrebu. Predmet je stalnih svojatanja, ali nikada nismo dali svoju slobodu. Niti ćemo je dati, budite u to sigurni.

Dodiku se ne dopada to što je Sarajevo obilježilo 20 godina od agresije. Njemu smeta 11.541 crvena stolica koja govori o izginulim civilima koje su srpski agresori ubijali “junački” sa svojih položaja, iz svojih rupa na planinama oko Sarajeva. Smeta mu Srebrenica. Ali, mi se ne možemo praviti da Srbi nisu ubili skoro devet hiljada ljudi u Srebrenici! Počinili su genocid!

Kafanska osionost

Da je nekim slučajem Dodik došao u Sarajevo i poklonio se žrtvama terora, bio bi to čin bosanskog ili balkanskog Vilija Branta (Willy Brandta). Podsjetit ću da je Brant 1970. godine kleknuo u Varšavi i tako odao priznanje sjenima Jevreja ubijenih iz varšavskog geta. A bio je Nijemac.

Ali, Dodik je kafanskom osionošću na TV B-92 pokazao da je, zapravo, nižerazredni bahati političar.

Da se nekim slučajem Dodik poklonio žrtvama, svi slobodoljubivi narodi Bosne i Hercegovine zaboravili bi mu sve laži koje je izgovorio protiv svoje zemlje BiH.

U tome bi prepoznali suštinu toliko puta izgovorene rečenice da za zločine nisu krivi narodi već pojedinci. Na taj način bi učinio beskrajno veliku uslugu srpskom narodu.

Ovako, braneći neodbranjivo, on se zapleo u vrzino kolo iz kojeg više ne može izaći.

Dodik je s Izetbegovićem dogovarao način borbe protiv retrogradnih snaga u RS

Kao savjetnik predsjednika Alije Izetbegovića sjećam se Dodika kao tolerantnog političara, dok nije osvojio vlast. Sredinom devedesetih on je dolazio u kabinet Alije Izetbegovića i s njim dogovarao način borbe protiv retrogradnih snaga u RS, a prije svih SDS-a.

Mogu reći da me Dodik, zapravo, podsjeća na Slobodana Miloševića koji je zarad očuvanja vlasti paktirao sa svima u Srbiji, od partizana do četnika, od JUL-a do zadrtih nacionalista, da bi na kraju završio kao i svi diktatori – na smetljištu historije bez da se iko osvrnuo za njim. To će se dogoditi i Dodiku. Za njim neće imati ko da žali. Živi bili pa vidjeli!