Iz predgovora

Iz predgovora

Dr. Valentin Inzko

"... Zbog svih ovih uspomena i susreta osobito mi je drago da Adamir Jerković u svojoj trilogiji opisuje i povezuje jedno i drugo, lik i djelo Alije Izetbegovića, da otkriva neke do sada nepoznate detalje njegove ličnosti i njegovog rada. On osvjetljava Izetbegovića kao džentlmena, njegovu ljudsku dimenziju, posebno u trenucima pobjede, jer je pokojni predsjednik baš u takvim situacijama bio osobito suzdržan.

Drago mi je, da deset godina od Daytonske konferencije izlazi trilogija o predsjedniku Izetbegoviću i o Bosni, da od jednog od njegovih najbližih saradnika, koji je i sam bio učesnik i svjedok povijesnih događaja, koji su trasirali današnji put Bosne i Hercegovine, čujemo i čitamo, kako je autor ove knjige gledao *Aliju izbliza*. Time će se zaštiti i spasiti od zaborava ogromna baština, veliki kapital, koji je ostavio predsjednik Izetbegović svom narodu.

Zato Adamiru Jerkoviću zahvaljujemo. Zahvaljujemo, jer je opisao borbu za mir, ali i dubinu krize, kroz koju je prolazila Bosna i Hercegovina u procesu uspostavljanja institucija države. Naime, dosta se toga zaboravilo. Ono što je nekad bilo teško, danas je već rutina, a još samo prije pet godina izgledalo je nazamislivo. Rađanje i razvitak neke države, uvijek su interesantni. A to je osobito fascinantno, kad ovo pratimo kroz prizmu svjedoka, koji je tada bio prisutan u kabinetu, svjedoka, koji je i lično sudjelovao u rađanju države.

Knjige će sigurno pronaći put ne samo do široke čitalačke publike nego i političkih analitičara i povjesničara. Svi će otkriti nove aspekte ličnosti predsjednika Alije Izetbegovića, a kroz njega, nove, do sada možda nepoznate aspekte rađanja države Bosne i Hercegovine. "

Dr. Valentin Inzko
Ljubljana - Beč, 22. septembra 2005